Думка експерта: «До 2015 року українські агрохолдинги сконцентрують понад 25% орних земель країни»

19 жовтня 2012 р.

Тенденції та перспективи проведення M&A на українському аграрному ринку проаналізував директор напряму ринків капіталу інвестиційної групи «АЛЬТЕРА ФІНАНС» Максим Шинкаренко, виступаючи на V Міжнародному інвестиційному саміті DIIS, який проходив з 17 по 19 жовтня 2012 р. у м. Донецьку.

Експерт відзначив, що з 2000 року ціни на продовольство у світі подвоїлися, і за найскромнішими підрахунками до 2020 року вони виростуть ще на 25%. Тому інвестиційна привабливість землі й аграрних активів буде лише зростати, отже, підніметься у ціні й вартість землі. У той же час зростатиме і доля інвесторів з країн, що розвиваються, перш за все, з Китаю.

На думку Максима Шинкаренка, тенденції консолідації в Україні з часом лише посиляться. Якщо у 2010 році доля крупних українських агрохолдингів із земельним банком понад 10 тисяч гектарів становила 12% ринку (4 млн. га), то сьогодні крупні гравці володіють 20% земель (6,4 млн. га). Інші земельні активи розподілені між малими і середніми сільгосппідприємствами, фермерами та населенням.

До 2015 року, як вважає експерт ІГ «АЛЬТЕРА ФІНАНС», українські агрохолдинги сконцентрують понад 25% орних земель країни. Для цього у них є цілий ряд переваг: можливість залучення фінансування через IPO і використання кредитних ресурсів з низькими процентними ставками, сучасна сільськогосподарська техніка й агротехнології, висока продуктивність і вигідні оптові ціни на продукцію.

Back to the list