«IT-сфера та агробізнес можуть стати найпривабливішими для інвесторів», - експерт ІГ «АЛЬТЕРА ФІНАНС»

24 травня 2013 р.

Оцінюючи тенденції, характерні для українського фондового ринку у 2012 році, управляючий партнер інвестиційної групи «АЛЬТЕРА ФІНАНС» Сергій Кленін відзначив, що у 2012 році фондовий ринок відзначився черговим падінням, що досягало 20%, скороченням ліквідності та зменшенням кількості торговців.

«Що стосується ринку M&А, то, за минулий рік число операцій помітно не змінилося, проте їх загальна вартість значно знизилася - з 4,747 млн. євро у 2011 до 2,245 млн. євро у 2012 році, - сказав експерт. – Низький інтерес до українських активів з боку іноземних інвесторів був обумовлений високими макроекономічними ризиками, тому основні операції здійснювалися за рахунок українських інвесторів».

Сергій Кленін підкреслив, що найбільша кількість M&А операцій торік спостерігалася у фінансовому, енергетичному та аграрному секторах. Найбільш активними покупцями були група СКМ Ріната Ахметова, «Смарт-холдінг» Вадима Новинського та Group DF Дмитра Фірташа. Серед найбільших операцій фінансового сектора - продаж Банку Форум «Смарт-холдінгу» і СЕБ Банку бізнесменові Олександру Адаричу. Найактивнішим гравцем енергетичного ринку був ДТЕК: компанія купила цього року 45% акцій «Западенерго», 40% «Донецькобленерго», більше 95% шахти «Білозерська», 25% «Дніпроенерго» та 50% «ДТЕК Дніпрообленерго». Енергохолдинг витратив на придбання нових активів понад $600 млн. Низкою крупних операцій запам'ятався й аграрний сектор. Компанія Alpcot Agro купила активи агрокомпанії Landkom (земельний банк близько 75 тис. га), а компанія IMC придбала підприємство «Агропрогрес» (40 тис. га). Серед активних гравців був й агрохолдинг Kernel Андрія Веревського, який на початку року збільшив земельний банк на 100 тис. га, а також спільно з компанією Glencore придбав зерновий термінал у Росії за $265 млн. Знаковою подією 2012 стала покупка інтернет-гігантом Google української компанії Viewdle за 30 млн. доларів США (нагадаємо, Viewdle, яка навчила комп'ютер розпізнавати осіб та об'єкти, стала першою компанією на пострадянському просторі, яку придбав Google)».

Прогнозуючи розвиток ситуації до кінця 2013 року на ринку M&А, Сергій Кленін відзначив, що не варто чекати значної активізації інтересу іноземних інвесторів до українських активів. Іноземців традиційно цікавить досить крупний бізнес, якого в Україні продається небагато. Тому операції більше проходитимуть за участю українських інвесторів.

В той же час, на думку експерта ІГ «АЛЬТЕРА ФІНАНС», західні інвестори можуть зацікавитися проектами у сфері інформаційних технологій. Про хороші перспективи цієї сфери свідчить недавня заява розробника програмного забезпечення Luxoft з активами в Україні про проведення IPO на Нью-Йоркській фондовій біржі. Власники компанії планують отримати від продажу акцій близько 80 млн. дол. США.

Також, за словами пана Кленіна, цікавими для крупних гравців у 2013 р. залишаться операції з консолідації земельного банку. Так, на продаж вже виставлено декілька агробізнесів із земельним банком понад 100 тис. га.

«Стримуючими чинниками для залучення ресурсів як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринку, будуть високі макроекономічні ризики та девальваційні очікування інвесторів», - резюмував Сергій Кленін.

Back to the list